torstai 9. toukokuuta 2013

Miksi Personal Trainer?

Olen kohdannut elämäni varrella kahdenlaisia ajatuksia Personal Trainerista - toiset on puolesta ja toiset sitä mieltä että kyllähän nyt jokainen osaa itsekkin. Taatusti moni osaa, mutta se ei poissulje sitä, että koulutuksen käynyt Personal Trainer ei voisi tuoda myös sellaisen henkilön treeniin lisäpotkua tai uusia näkökulmia. Viikosta toiseen, vuodesta seuraavaan oleva harjoitusrutiini ei vaan toimi. Vaihtelevuus treeniohjelmassa tuo keholle erilaista ärsykettä ja sitä myötä kehittymistä tapahtuu.

Itsellä oli tapana käydä työpaikan tarjoamissa ryhmäliikuntatunneilla mm. Circuitissa. Olin käynyt siellä jo monen monta vuotta kun yhtäkkiä huomasin, että kalorikulutus on onnetonta, voisin tunnin jälkeen lähteä vielä hiihtään vaikka kuinka pitkän matkan tai muuta vastaavaa. Keho oli tottunut. Silloin en ollut edes aloittanut PT opiskelua, mutta silti kysyin ohjaajalta että mitä tapahtuu? Mielestäni en laiskottele, painoja laitan liikkeisiin enemmän kuin osa miehistä, silti ei tunnu missään ja mittarin osoittama kulutus pienenee kerta kerralta. Lopulta ehdotin ohjaajalle, että sopisiko jos koitettaisiin välillä pattereita tuon perinteisen ison kiertämisen sijasta. Tätä olimme tehneet aiemman ohjaajan kanssa aikanaan. Onneksi ohjaaja suostui! Minä askartelin patteriharjoitteluun sopivat laput, ohjaaja suunnitteli tunnin ja ei kun toteuttaan. Ja kyllä tuntui! Tosin niin sanoivat kaikki muutkin. Treenin yhteydessä muutama murhaava katse minun suuntaan ja ohjaajalta kannustus että anna mennä nyt. Kulutus nousi täysin uusille lukemille, treenin jälkeen jalat hapotti ja korkkareilla käveleminen näytti hassulta. Uusi lihasärsyke oli siis saatu.

Entä onko PT tarkoitettu ainoastaan ylipainoisille? Ihmisille, ketkä eivät saa aikaiseksi ilman toisen valvontaa? Ei. Myös hyväkuntoinen, normaalipainoinen voi haluta ohjausta juuri kohti uutta ärsykettä. Voi olla, että oma repertuaari on jo käytetty ja halutaan kokeilla uutta tai sitten vastaavasti ulkoistaa oma harjoitusohjelman tekeminen samalla lailla kun jotkut ulkoistaa esimerkiksi renkaiden vaihdon tai kirjanpidon. Normaalipainoisen ja hyväkuntoisen unelma saattaakin olla osallistua fitness-kisoihin tai jotain muuta vastaavaa. Harva niihin kisoihin lähtee omalla tieto taidolla. Voi olla myös, että halutaan saada apua PT:ltä johonkin tekniikkaongelmaan, tässä ratkaisee hurjasti PT:n osaaminen, myös siinä suhteessa että jos ei omat eväät riitä, hän voi ohjata sinut oikeaan osoitteeseen saamaan lisäapua. Sehän on selväää, ettei PT:tkään ole kaikenosaajia. Sen vuoksi alkuhaastattelussa ainakin itse pyrin kartoittamaan asiakkaan tarpeen ja kertoa omasta ajattelutavastani kohti terveellistä elämää. Alkuhaastattelun aikana huomaa kyllä jos kemiamme tai ajattelutapamme eivät kohtaa, silloin on kaikkien kannalta helpompaa jos PT osaa suositella jotain kolleegaansa kuka voisi sopia paremmin asiakkaalle valmentajaksi.

Painonpudotuksessa PT:n apu on tärkeä. Suvantokohdissa PT tsemppaa ja vie tiukasti kohti tavoitettasi. Kaikki ei mene aina niin kuin tv-sarjoissa, joten välillä voi joutua muuttamaan strategiaa ja siinä PT on isoksi avuksi. On myös turvallista antaa PT:n suunnitella liikuntasuunnitelma ja ruokavalio, siten monipuolisuus ja terveellisyys tulee otettua huomioon. Voi olla myös, että löydät jonkun uuden lajin. Niitä innostuksen hetkiä, kun asiakas tuulettaa uutta ennätystään tai kadonnutta senttiä/kiloa tai uutta energiaa ja intoa terveellistä elämää kohti, niitä ei voi sanoin kuvailla. Vaikka asiakas tekee suuren työn, on PT mukana polulla ja myös PT:lle asiakkaan onnistuminen on äärimmäisen iloinen asia.

Trainer4Youn blogissa oli loppukuusta bloggaus koskien PT:n valintaa. Opas on mielestäni hyvinkin kattava. Suosittelen lukemaan tämän kun on aika valita PT:tä itsellesi.

mukavia treenihetkiä,
Katja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti