sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

FoamRollaus eli putkirullaus

FoamRollerit on astuneet elämääni ja yritykseni toimintaan. Alkuvuodesta kävin kurssilla tutustumassa FoamRollereihin ja saman tein olin myyty! Tunsin heti kuinka paljon hyötyä rullailusta on minulle ja miten paljon siitä on hyötyä muille. Minulle, joka kyllä venyttelen ja huollan kehoa, mutta monesti venytykset ei juurikaan tunnu missään. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä etteikö lihakseni olisi jumissa tai etteikö sidekudoskalvot kiristäisi, minun kohdalla kyseessä on yliliikkuvat nivelet (sama vaiva mikä suurimmalla osalla kanssasisaristani on myös). Keväällä pääsin Foamroller.fi:n järjestämään fascial release -koulutukseen, jossa kävimme lävitse sekä rullailuun liittyviä tekniikoita, että anatomiaan liittyviä asioita, mikä vaikuttaa mihinkin.

Kuvia rullauksesta: käytössä proRoller ja hierontarulla.
Fysioterapeutti Terho Heinola kommentoi Foamrollauksesta näin:
Foamroller on erittäin hyvä kotihoitoväline pehmyt- ja sidekudosten ”avaamiseen”. Ideana on saada lihaksia ympäröivien fascioiden eli sidekudoskalvojen eri kerrokset liikkumaan paremmin. Etuna foamrollerin käytössä esimerkiksi venyttelyyn verrattuna on juuri se, että kiinni ”liimautuneet” fasciat eivät venyttelemällä välttämättä irtoa toisistaan, jolloin venyttely ei auta. Foamroller lämmittää fasciakudosta ja siten liimautumisen aiheuttava hyaluronihappo fasciakerrosten välillä muuttuu nestemmäisemmäksi, ja näin fasciakerrosten välinen liukuminen muuttuu normaalimmaksi.

Säännöllinen rullailu myös parantaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa kalvojen välissä ja näin ollen tekee kehosta elastisemman. Elastinen keho toimii paremmin ja loukkaantumisriski pienenee. Keho on juuri niin voimakas kuin sen heikoin lenkkikin. Eli onnistuessasi avaamaan kenties sen yhden jumituksen, voi kehosi toiminta parantua huomattavasti. Rullata voi alkulämmittelyksi, treenin jälkeen sekä pidempi kestoisesti kehonhuoltona - toki tekniikkaa vaihdellen.

Pakaran sivuosasta löytyy monesti paljon kiristyksiä.
Ensimmäiset rullaukset voivat olla kivuliaitakin kokemuksia, mutta ohjaan aina rullailemaan oman tuntemuksen mukaisesti. Liian kipeältä ei saa tuntua! Oman rullan voit hankkia jo nyt verkkokaupasta, lisätessäsi kampanjakoodin: KuntoaElämään, saat 10% alennuksen rullasta.

Minkä rullan valitsen? Kokeilemalla selviää! Ohjeena voin antaa, että jos pystyt painamaan sormillasi rullaa kasaan, oletettavasti rulla ei ole kovin pitkäikäinen etkä myöskään pääse käsiksi fascioihin. Jos pinta on kovin huokoista, ei rulla ole kovin hygieeninen. ProRollerin (musta, sileä) päällä on n. 5mm pehmustetta putken päällä, joka mahdollistaa fascian manipulaation. ProRollerin halkaisija on n. 10 cm joka auttaa mm. takareisien rullauksessa lyhyt kätistä ja pitkäselkäistä ylettymään maahan paremmin. Hierontarullassa (oranssi, pehmeät nystyrät) päällä on n. 10 mm pehmustetta ja on näin ollen hieman lempeämpi rulla. Rullassa olevien nystyröiden avulla pääset venyttämään lihasta ja fasciaa paremmin ja saat avattua kroppaa. Koska rullan halkaisija on suurempi kuin proRollerissa, rulla rullaa helpommin.

Kuntoa Elämään järjestää lyhytkursseja FoamRollauksesta. Jos siis haluat oppia lisää kehonhuollosta hyvillä välineillä, ota yhteyttä ja järjestetään kurssi kaveripiirillesi, harrastusporukallesi tai työyhteisöllesi. Lyhytkurssi kestää 5 kertaa, 60 minuuttia kerrallaan. Tunneilla käydään kattavasti lävitse erilaisia rullaustekniikoita lähes koko kehon lävitse. Kurssilta saa hyötyä niin urheilijat kuin istumatyöntekijät. Lisäksi kurssille osallistuneilla on mahdollisuus hankkia itselleen rulla 20% alennuksella.

Tässä muutama kursseilta saatu palaute:
"Kiitos todella hyvästä ja selkeästä kurssista. Sinä olet luontainen opastaja. Rauhallinen ja selkeä."
"Rullailua on helpompi tehdä ohjattuna kun yksin kotonaan. Tulee tehtyä!"
"Niin ne lihakset suli rullan päälle!"

Lähde siis mukaan rullailemaan, joko yksinäsi, kavereiden kanssa näytetunnilla tai lyhyt kurssilla.
Yksityistunnilla myös lapsilla on hauskaa :)

rullailuterkuin,
Katja

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti