tiistai 11. joulukuuta 2012

Pohjoisen tunnelmia

Perinteinen itsenäisyyspäivän reissu Rukalle on nyt tehty. Kotiin palattiin, kaikki 4 henkilöä ilman muita vammoja kuin mukavan-inhoittava lihaskipu. Kävin ensimmäisen kerran Rukalla 1998, juuri itsenäisyyspäivän aikoihin silloisten opiskelija-asuntola kavereiden kanssa. Meillä oli mukana neljästä eri maasta ihmisiä, osa ei ollut laskenut ikinä, mutta niin vaan hekin rinteeseen lähtivät. Elävä muisto palautui vielä tänä vuonnakin mieleen kun kiinalaisen tytön kanssa mentiin Kurun tuolihissiin... molemmilla oli reppu selässä ja penkki oli liukas, koska paljon ehti tapahtua siinä kohtaa kun hissiin mentiin (koska kiinalaisella ei ollut minkäänlaista kokemusta suksien päällä olosta aiemmin) että ei ehditty laittaa turvakaarta ajoissa syliin ja sitten oltiinkin niin korkealla että pidimme visusti kiinni reunasta ja pelkäsimme molemmat kuollaksemme. Nykyään hissihenkilökunta on niin osaavaa porukkaa, että jos näyttää että on kokemattomampi tyyppi tulossa, he hidastavat reilusti hissiä. Hidastavat vielä lähdön jälkeenkin ja varmistaa että turvakaari on saatu laskettua alas.
Kuva Saarua III-hissin yläasemalta.

Toinen mukava huomio on turvavarusteiden käyttö. Upeaa nähdä, että nykyään on lähes poikkeus jos jollain EI ole kypärää laskiessa päässä. Lähestulkoon jokaisella on, niin myös minulla... hankin oman kypäräni kolme vuotta sitten ja olen ollut varsin tyytyväinen peruskypärääni. Sen lisäksi, että se suojaa kaatuessa tai törmätessä suojaa se myös viimalta. Kypärän alla ei ole pakko olla ollenkaan pipoa, mutta itse olen pitänyt ohutta pipoa. Kypärän korvasuojukset tulevat näppärästi korvien päälle, joten myös korvat pysyvät lämpimänä. Tähän kun lisätään vielä laskettelulasit päähän, alkaa naama olla jo kokolailla hyvin suojattuna :)

Hih - tällä reissulla rinteessä ei mennyt Minttukaakaoo, kuva on parin vuoden takaa Ylläkseltä keväthangilta.

Päivien aikana tuli laskettua 4-6 tuntia/päivä suksilla, voin kertoa, melkoinen määrä kyykkyjä ja painon siirtoa. Etureidet ja pohkeet oli kyllä kovilla, vaikka niitä on tullutkin treenattua ihan mukavasti. Vielä viime yönä pohkeet kramppasi...ehkä ne nyt lähtee palautumaan. Laskupäivän jälkeen kuvioon kuuluu jo tällä iällä ihan reilu venyttelysessio. Jos haluaa nauttia laskuista myös seuraavana päivänä on syytä varmistaa että lihakset palautuvat edes jonkin verran. Jos suinkaan on mahdollista, suosittelen pistäytymään kylpylässä joku ilta laskujen jälkeen. Poreammeessa lihakset saavat vähän armoa höykytykseltä ja toki, lämpöhän tekee lihaksille hyvää. Tänä vuonna Kuusamon Tropiikki jäi käymättä, viime vuonna pistäydyttiin siinä, mutta ei ihastuttu niin paljon että oltaisiin tänä vuonna ajettu sinne. Viime vuosien majoituspaikkana Rukalla on toiminut Otsontupa. Mökki sijaitsee Talvijärven läheisyydessä, tosin talvijärven hissi ei ole ollut viimeisenä 3 vuotena kertaakaan auki tähän aikaan... tänä vuonna oli jo tiukka yritys, mutta rinne ei valmistunut vielä itsenäisyyspäivä viikonlopulle, joten rinteessä tulee käytyä omalla autolla. Tänä vuonna sykemittari jätettiin kotiin hyvällä omalla tunnolla. Parin vuoden takainen Ylläksen reissu kertoi että päivän kulutukseksi sykemittarin mukaan tuli yli 1000 kcal/päivä suurin piirtein 5-6 tunnin laskuilla. Melkosta tykitystä sanon minä! Kyllä siihen määrään yksi minttukaakao munkilla hurahtaa suuhun. Tänä vuonna taukojuomana toimi ennemminkin lämmin mehu tai glögi, kaakao oli out tänä vuonna.

Palauttava kävely toisen laskupäivän jälkeen yhdellä geokätköllä.

Tämän vuoden reissun erikoisuus oli yhdistää palauttava iltakävely geokätköllä käyntiin. Yksi retkikuntamme jäsenistä on harrastanut geokätköilyä jo jonkin aikaa... yli 250 löydettyä kätköä. Minä olen aloittanut tänä vuonna geokätköilyn, tosin löydettynä on huomattava paljon vähemmän, vähän yli 10 vasta. Lumessa kahlailun jälkeen (ja pupun kohtaamisen jälkeen) oli mukava kavuta saunan lauteille lämmitteleen ja rentoutumaan.

Katja kuntoon -osiosta on mainittava sen verran, että viime vuoden lasketteluhousut mahtuivat ilman suurempaa ahdistusta päälle (jee!). Sen lisäksi erityismaininnan saa loman aikainen aamupalan syöminen, joka aamu terveellistä kaurapuuroa, jugurttia ja leipäpalanen (jee!). Rinteessä tuli syötyä vähemmän terveellisesti, mutta illallinen tuli valmistettua yleensä mökillä: lihaa ja kanaa (okei, oli takkamakkarakin). Kaiken kaikkiaan olen äärettömän tyytyväinen ihanan rentouttavaan lomaan. Tällä viikolla onkin jo tiedossa PT:n kolmosjakso eikä jouluunkaan ole enää kuin pari viikkoa, silloin onkin seuraava hieman pidempi hengähdystauko tiedossa. 
 
Sen voimin, ihania talvisia säitä pidellessä.
 
lasketteluterveisin,
Katja 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti