lauantai 5. tammikuuta 2013

Metsässä synttäreillä

Synttärit oli eilen ja olin päättänyt että tänä vuonna vietän erilaiset synttärit. Nykyiseen ajatusmalliini soveltuva ex-tempore tapahtumat on parhaita. Sen verran olin ajatellut että kotoa töihin lähdettäessä otan mukaani ulkoiluvaatteet. Koska olen tällä hetkellä bussikuukaudella (isännällä on autokuukausi) niin se toi omia rajoitteita tähän retkeen. Muun muassa lumikengät ja sukset piti jättää tällä kertaa suunnitelman ulkopuolelle. Ensisijainen tavoite oli ehdottomasti retkiluistelu. Valitettavasti vaan Näsijärven retkiluisteluradasta ei tippunut tietoa mitään kautta, ei soittamalla ei facebook sivujen välityksellä joten piti tehdä pikainen suunnitelman muutos. Ensin murheet poistavaa shoppailua ja Erätukusta uusi minulle passaava ulkoilupuku. Ulkoilupuku on SoftShelliä josta minulla ei ole aikaisempaa kokemusta muutoin kuin hanskoista, jotka ovat olleet ihan loistavat, oli sitten pakkasta 25 astetta tai nolla. Joka tapauksessa, täältä löytyy minun uusi Ruby Lady-takkini, pinkki - tietysti :) mukaan lähti myös SoftShell housut. Takissa on kainalo ventilointi eli jos oikein rupee hikittään voi avata vetskarit ja tuulettaa. Eilen sille ei ollut tarvetta.

Koska retkiluistelukuvio meni puihin lähdimme geokätköilemään. Ennen lähtöä minulla oli kasaasa 16 löydettyä kätköä ja Terolla 262. Taina oli ensikertalaisena mukana lajikokeilussa. Lähdettiin Kaukajärven Spiral-hallilta liikkeelle puoli kahdeksan aikaan illalla (kylläpä aika kuluukin nopeaan). Heti aluksi tuli todettua että minun puhelimeni ei halunnut etsiä yhtään mitään joten matkassa mentiin Teron GPS:n ja Tainan puhelimen avuilla. Käytimme geocatching.com- sovellusta kätköjen paikantamiseen, aluksi siis merkataan joko GPS:ään tai älypuhelimeen mitä halutaan etsiä ja sitten seurataan laitetta mihin mennään.

Tässä yksi mikä löydettiin.

Kun kätkön läheisyyteen tullaan yleensä laitteet siirtyvät taskuun ja aletaan etsimään koloista, liikennemerkeistä, penkeistä, puista - mistä tahansa. Ja kun kätkö löytyy, sieltä useimmiten löytyy myös pieni lokikirja mihin merkitään oma geonimi ja päiväys. Tässä kohtaa on hyvä muistuttaa että kätköähän ei tietenkään saa paljastaa ulkopuolisille (eli jästeille) joten siinä kohtaa kun kätkö löytyy on syytä myös katsella ympärille ettei muut näe tai kiinnitä huomiota. Itse en ole etsinyt yhtään kätköä yksin, joten tavaksi on muodostunut että ei näytetä toiselle kätköä vaan myös toinen saa löytää sen itse. Toki jos ei millään rupea löytymään niin sitten voi vinkata hieman. Vasta kun koko seurue on paikantanut kätkön kirjataan nimet lokiin. Näin säilyy kaikilla löytämisen ja etsimisen ilo.

Kätkö löytyi, nimi kirjaan ja kohti seuraavaa.
Matka sujui poluilla, umpihangessa, jyrkissä nousuissa, kivikoissa, noh, erilaisissa maastoissa. Välillä askellettiin edellä menijän jalanjälkiä pitkin ja välillä loikittiin meneen ihan miten sattui. Yksi kätköpaikoista oli Kaukajärvi Lights ja sinne olisi varmasti päässyt helpommin, mutta me mentiin vaikeamman kautta, joten ehkä jyrkimmästä kohtaa ylös puista tukea ottaen, tässä hieman kuvaa tuosta jyrkkyydestä. Tässä kohtaa suurinpiirtein meinasi alkaa usko loppumaan, mutta niin siitä vaan mentiin, sisulla ja ilon kautta.


Kaukajärvi lights etsinnässä.

Olinkin jo lisäämässä tähän kuvaa missä etsittiin itse kätköä, mutta ehkä se ei olekkaan soveliasta... ehkä siinä tapauksessa jos ei paljasta kätkön nimeä sen olisi voinutkin julkaista. Joka tapauksessa, tällä kätköllä mentiin umpihangessa ja nilkat kastuivat seurueen naisjäsenillä, Teron maiharit pitivät nilkat kuivina.

Kätkön nimi oli varsin kuvaava. Ylhäältä oli kyllä älyttömän kauniit maisemat, mitä ei tietenkään saa kuvaan vangittua.

Siinähän tuli ulkoiltua yli 2.5 tuntia! Mainiota peruskestävyystreeniä ja aivan ihanaa raitista ilmaa. Geokätköilyä voi harrastaa erittäin pienellä budjetilla. Älypuhelimella pääsee jo pitkälle (jos sellainen on) tai sitten hankkii GPS-laitteen. Sen lisäksi taskulamppu/otsalamppu sekä jonkin sortin ulkoiluvaatteet niin muuta ei tarvitakkaan. Sen lisäksi tätä voi tehdä koko perheen johdolla, yksin, kavereiden kanssa, työporukalla, miten vaan! Tästä voi järjestää pientä kisailua (tosin talvisaikaan perässä tulijoilla on etua edellisten jäljistä).

Eilisessä kätköilyssä tuli myös minulle yksi uusi kokemus, nimittäin yksi kätkö ei antautunut, ei millään. Sinne jäi plektrat vaihtoon odottaan uutta visiittiä. Noh, joskus näinkin. Ei muuta kun ulkoiluvaatteet päälle ja menkää metsään! Nauttikaa ulkoilmasta, minä ainakin aion :)

geokätköilysynttäriterkuin,
Katja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti